Menu

Vetrnik

Karamelové větrníky

Větrníky jsou tradičním záskuskem, kterého si dopřáváme spíše vyjímečně. Láďa Hruška však našel recept, podle kterého si můžete karamelové větrníky udělat třeba o víkendu ke kávě.

Bezpochyby budou velkým lákadlem především pro děti. Výhodou je, že levně si můžete udělat celý plech této dobroty.

Ingredience:

Těsto

  • 1 kostka másla
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 8 vajec
  • 3 hrnky vody

První náplň

  • 3 hrnky mléka
  • 2 sáčky karamelového pudinku
  • 1 kostka másla
  • 2 lžíce cukru moučka

Druhá náplň

  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 ztužovač šlehačky

Poleva

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 kelímek šlehačky

Postup:

Začínáme přípravou těsta rozehřátím vody s máslem a solí. Poté přisypeme mouku a vaříme na mírném ohni, nutno míchat, dokud těsto nepřestane lepit. Necháme vychladnout a poté přidáme  (po jednom) vyšlehaná vejce.

Těsto rozdělíme na 2 části a dáme na plechy. Pečeme při teplotě 200 °C a to 30-40 minut.

Karamelové pudinky uvaříme a necháme vychladnout. Poté vyšleháme moučkový cukr a máslo, opatrně vmícháme do pudinku. V jiné nádobě si vyšleháme šlehačku se ztužovačem.

Polevu vytvoříme v hrnci, kde necháme zkaramelizovat cukr a poté přidáme šlehačku z kelímku a ohříváme, dokud se nespojí.

Jeden korpus potřeme náplněmi (karamelovou a šlehačkou se ztužovačem). Poté přiklopíme druhým, který polijeme teplou polevou. Nakonec dáme vychladit do lednice.

Komentáře