Řízky z černého bezu

Pro někoho neuvěřitelný recept, ale pravdou je, že nový recept Ládi Hrušky, na řízky z černého bezu, je téměř zapomenutým receptem babiček.

Řízky zkrátka nemusí být pouze z masa a na této pochoutce si můžete snadno pochutnat, když si na zahradě, nebo na výletě natrháte pár bezových větviček.

Ingredience:

  • 8 květů černého bezu
  • hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • lžíce medu
  • hladká mouka
  • špetka soli

Postup:

Květy omyjeme ve vodě. Do hlubokého talíře nalijeme mléko (popř. pivo) a přidáme dva žloutky, olej, med. Mícháme a zasypáváme moukou, dokud nevnikne těstíčko, do toho ještě přidáme kypřící prášek a špetku soli. Z bílků vyšleháme sníh a přimícháme do těsta.

Vezmeme květy za stonky a namáčíme, dokud nejsou celé obalené těstem. Vyskládáme na plech a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct na  přibližně 30 minut. Ostříháme stonky a obalíme ve skořicovém cukru (popř. v koření).

2 thoughts on “Řízky z černého bezu

  1. Také to občas dělám, když stihnu v sezoně nasbírat rozkvetlý bez, je to dobrá a příjemná změna v jídelníčku:) jen pro to používáme název „Kosmatice“ 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *