Menu

Inzerce
Ateli_728x90
Bread 49607 640

Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida

Vaření Ládi Hrušky je natolik populární, že kromě Televizních novin bude mít nově i pravidelnou rubriku, nazvanou VIP recept, v bulvárním pořadu Prásk.

Prvním receptem, který ukázal byl celozrnný ořechový chléb, na kterém si pochutnal samotný Michal David. I přesto, že je to zcela exkluzivně chutnající chléb, tak cena je víc než lidová.

Ingredience:

  • 3 hrnky žitné celozrnné mouky
  • 3 hrnky pšeničné hladké mouky
  • 4 lžičky soli
  • 4 lžičky chlebového koření (popř. drcený kmín)
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 půllitrový hrnek vlažné vody

Poznámka: Množství je pro dva bochníky.

Postup:

Do hrníčku nalijeme přibližně decilitr vlažné vody, do ní rozdrobíme droždí a jednu lžičku cukru. Zamícháme a necháme několik minut pracovat.

Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přisypeme sůl a koření (pokud nemáme, dáme nadrcený kmín). K tomu přidáme hotový kvásek a zalijeme hrnkem vody. Vše promícháme a nakonec vypracujeme ručně, aby se těsto nelepilo. Uplácaný bochník necháme v míse a pod utěrkou kynout 45 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme a rozmáčkneme na placku. Na těsto nasypeme nalámané ořechy a poté je do těsta zapracujeme. Bochánek rozdělíme na půl a obě půlky dáme opět na 45 minut kynout.

Vykynuté bochníky dáme na plech a případně mokrým nožem pro ozdobu nařízneme. Vložíme do rozehřáte trouby na 220 °C, po 5 minutách chleby potřeme vodou a teplotu snížíme na 175 °C, pečeme přibližně 1 hodinu do zlatova.

Komentáře