Láďa Hruška už předvedl několik receptů s jahodami, ale nemohl vynechat ani oblíbené mazání na chleba – jahodová marmeláda. A protože nejlepší marmeláda je poctivá domácí bez chemie, tak si připravil takový recept.
Jako vždy je to snadné jako facka a nechybí ani překvapivá ingredience – červené víno. I přesto je však marmeláda chutná a vhodná i pro děti.
Ingredience:
- 1/2 jahod
- 2 hrnky cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
- 1 panák červeného vína
Postup:
Jahody omyjeme, nakrájíme na poloviny a dáme do hrnce. Přidáme vanilkový i normální cukr, promícháme a dáme do lednice na 3 hodiny. Zatím můžeme sterilizovat sklenice (v troubě na 120 °C a 15 minut).
Jahody začneme vařit a když je cukr rozpuštěný, přidáme víno. Vaříme 15 minut a poté přidáme šťávu z citronu a opět vaříme 15 minut. Necháme 10 minut vychladnout a podle chuti směs rozmixovat.
Hotovou směs nalijeme do sklenic, které pak otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.